EENJARIGE AVONDOPLEIDING IN ANTWERPEN

Relaxatietherapeut

Relaxatietherapeut

ONTSPANNING BIJ STRESS, BURN-OUT OF DEPRESSIE

Stress is een ongezien maatschappelijk probleem dat al decennialang aanhoudt. Onder stress staan is niet alleen vervelend, maar is ingrijpend zowel op fysiek als op psychisch en emotioneel vlak. Veel ziekten vinden hun oorsprong in aanhoudende stress en heeft een negatieve invloed op het gedrag, de gemoedstoestand, de levenshouding en de beroepsprestaties. Een goede ontspanning biedt de beste preventie en is een garantie voor een goede gezondheid, veel levensvreugde en een zorgeloos bestaan. De behoefte aan goed opgeleide Relaxatietherapeuten is bijzonder groot zowel privé als ook binnen het bedrijfsleven. Ontzettend veel mensen zijn aanhoudend moe en uitgeput, kunnen hun job, hun relatie of gezin niet meer aan. Toch is het niet zo moeilijk om het verstoorde evenwicht tussen spanning en ontspanning te herstellen.

Biorelaxatie is een methode die in de jaren tachtig van de vorige eeuw werd ontwikkeld en daardoor zijn doeltreffendheid heeft aangetoond. De methode steunt op het principe van de synchronisatie lichamelijke en mentale ontspanning, met andere woorden de mens wordt gezien als een eenheid van lichaam en geest. Iedere ontspanningsoefening zorgt ervoor dat de spieren zich ontspannen en de ademhaling zich normaliseert terwijl gelijktijdig de geest zich ontlast. Het stress- en het ontspanningsmechanisme bevinden zich in de hersenen. Het sympathisch zenuwsstelsel heeft een activerende werking en stimuleert het organisme terwijl het parasympathisch zenuwstelsel afremmend en rustgevend werkt. Bij stress domineert het sympathisch zenuwstelsel zodat het lichaam te snel functioneert. Bij het toepassen van ontspanningsoefeningen wordt dit verstoord evenwicht hersteld.

Natuurlijke stress is een levensreddend mechanisme om de mens te beschermen tegen gevaren uit de directe omgeving. Als er tijdens een wandeling een grote hond op u af komt, begint uw hart sneller te kloppen, breekt het zweet uit en gaat de ademhaling dieper omdat u meer energie moet aanmaken om u te verdedigen. Uw maag sluit zich om energie te sparen. U komt in staat van paraatheid, voelt u heel moedig en sterk. Zodra de hond de andere richting opgaat, vallen alle spanningen van u af en voelt u zich ontspannen. Bij onnatuurlijke stress zijn er honderden stressoren die op u afkomen. Het begint al bij de wekker die in de vroege ochtend afloopt, de drukke file, de e-mails die geopend en beantwoord moeten worden, de taken die op uw wachten enz. Thuis laat iedereen zijn stress  los en is de avond te kort om zich te herstellen.  

s

De Biorelaxatie bestaat uit drie basisoefeningen, namelijk spierontspanningsoefeningen, ademhalingsoefeningen en oefeningen van de gedachteloosheid waarbij de geest wordt leeggemaakt zodat het ontspannings- en stressmechanisme terug in evenwicht wordt gebracht. Daarnaast zijn er de hoge ontspanningsoefeningen zoals fixatie om snel tot gedachteloosheid te komen, visualisatie om de verbeelding te verruimen en zelfbeïnvloeding of positief denken om de energie in de juiste banen te leiden. Relaxatie betekent orde op zaken stellen, harmonisering van lichaam en geest en stabiliteit in het leven brengen. Stress kan alleen bestreden worden door stressbestendig te worden. De Biorelaxatie is een uitstekende methode om slaapproblemen op te lossen en cliënten met psychische en emotionele problemen te ondersteunen.

Relaxatie en voeding

Een Relaxatietherapeut heeft de bijzondere taak om bij een groot deel van de bevolking terug zin aan het leven te geven. De Biorelaxatie hoort tot de wenige ontspanningsmethodes waar er een verband wordt gelegd tussen gezonde voeding en een betere ontspanning. De toenemende stress heeft veel te maken met de moderne voeding en zijn vele E-nummers. De relatie voeding en stress staat centraal in de Biorelaxatie. Vooral het massaal gebruik van toegevoegde suikers in voedingsproducten, frisdrank, gebak  en snoep  ligt aan de basis van het stressprobleem. Natuurlijke suiker uit fruit en bessen, maar vooral uit bananen, druiven, dadels, honing, siroop enz. is het voedsel van de hersenen, de zenuwen en de spieren. Naast de Biorelaxatie maakt u eveneens kennis met aanvulende ontspanningstechnieken zoals Biomagneisme, oorkaarsen e.a.

PRAKTISCHE GEGEVENS

Aantal leseenheden: 40 of 120 lesuren

Avondopleiding: Antwerpen

Lesrooster: klik hier voor de lesroosters

Lesgeld: 995  euro, verzekering inbegrepen.

Cursusboeken: niet inbegrepen.

Digitale ondersteuning: gratis

Doelgroep: geen vooropleiding  nodig.

LEERPROGRAMMA

Biorelaxatie:
8 leseenheden of 24 lesuren.

Gastro-intestinale leer:
3 leseenheden of 9 lesuren.

Algemene en bijzondere voedingsleer
8 leseenheden of 24 lesuren

Begeleiding bij stress en burn-out
7 leseenheden of 21 lesuren

Biomagnetisme:
12 leseenheden of 36 lesuren.

Oorkaarsentherapie:
2 leseenheden of 6 lesuren