Aromatherapeut

Op zoek naar echte en gezonde voeding

AROMATHERAPEUT Genezen met geuren

Eenjarige opleiding in Gent en Maastricht

Even voorstellen

De eenjarige opleiding Aromatherapeut is compact en praktijkgericht. U maakt kennis met de fascinerende wereld van de geuren en toepassingen bij psychische stoornissen en fysieke klachten. De laatste jaren is de belangstelling voor de aromatherapie sterk toegenomen omdat wetenschappelijk onderzoek en therapeutische ervaringen hebben aangetoond dat etherische oliën uitzonderlijk efficiënt werken bij het behandelen van psychische stoornissen en fysieke ziekten. Dit is te verklaren vanuit het feit dat etherische oliën via de neus de reukhersenen bereiken en daardoor een directe invloed hebben op de hersenen, meer bepaald op het limbisch systeem waar emoties worden gevormd zoals angst, verdriet, vreugde, belevingen en mooie of slechte herinneringen worden opgeslagen enz. In dit neurologisch systeem worden talrijke functies geregeld in verband met de werking van organen en het activeren van het genezingsproces. Etherische olie wordt eveneens via de huid opgenomen die uit dermatomen of huidsegmenten is opgebouwd en die via het zenuwstelsel verbonden zijn met de organen. In 2012 werd aangetoond dat bepaalde etherische oliën een gunstige invloed hebben op de ziekte van Alzheimer en andere vormen van dementie.

Toepassingen

Etherische oliën worden uit aromatische kruiden gedistilleerd en zijn uitzonderlijk hoog geconcentreerd, vandaar hun krachtige werking. Er is geen middel dat zo direct de hersenen, het zenuw- en hormonaal stelsel beïnvloedt als etherische olie. Eén druppel etherische olie vertegenwoordigt een grote hoeveelheid kruiden, vandaar deze krachtige werking. Aromatherapie kent veel toepassingen zoals orale inname, inhaleren, verstuiven, specifieke huidbehandeling, toevoegen aan massageolie, wikkels, kompressen of bad. Aan talrijke kruidenbereidingen worden etherische oliën toegevoegd om de werking te versterken. Zelfs op culinair vlak is er belangstelling voor de wonderlijke geuren van etherische olie.

Doelgroep

Om aromatherapie op een verantwoorde wijze en professioneel toe te passen is een opleiding echt nodig en is vakkennis onontbeerlijk. Deze gespecialiseerde opleiding is bedoeld voor iedereen die zich openstelt voor aromatherapie en cliënten behulpzaam willen zijn. Uiteraard kan deze opleiding ook uit persoonlijke interesse gevolgd worden. Er is geen vooropleiding nodig. Deze opleiding is sterk aanbevolen voor Herboristen, Gezondheidstherapeuten, Natuurgeneeskundige Therapeuten en alle zorg- en hulpverleners die op een of andere manier hun beroepstaken wensen uit te bereiden of hun cliënten meer willen aanbieden. Juist in deze hectische tijd waarin veel mensen kampen met psychische stoornissen, vermoeidheid, burn-out, emotionele aandoeningen en stress heeft aromatherapie ontzettend veel te bieden. Aromatherapie biedt bij talrijke fysieke aandoeningen en psychische stoornissen een snelle en blijvende genezing.

Preventie en zelfzorg

U leert met etherische olie werken vanuit concrete ziektebeelden, om ziekten te voorkomen en om de gezondheid te verbeteren. Zoals bij kruiden ondersteunt u als Aromatherapeut het zelfgenezend, het zelfreinigend en het zelfherstellend mechanisme. Etherische olie zorgt voor het stabiliseren en versterken van de gemoedstoestand en zorgt gelijktijdig voor een positieve ingesteldheid. Aromatherapie wordt ingeschakeld bij emotionele problemen, psychische stoornissen en gedragsproblemen en levert een concrete bijdrage aan de psychotherapie. Het verstuiven van etherische olie in de woon- en slaapkamer, een klaslokaal, kantoor of vergaderzaal zorgt niet alleen voor een aangename stemming, maar heeft een positieve invloed op het algemeen welbevinden en op het gedrag.

Leerprogramma

Het is een compact en uitgebalanceerd leerprogramma, samengesteld uit vakken die enerzijds elkaar aanvullen en anderzijds het practicum ondersteunen. U leert aromatherapie vakkundig toepassen bij talrijke psychische stoornissen en fysieke aandoeningen. Aromatherapie speelt een grote rol in de preventie en kan in het dagelijkse leven geïntegreerd worden. Steeds meer mensen zijn zich bewust van de maatschappelijke druk, stress en aanhoudende vermoeidheid. De coronacrisis heeft ons geleerd dat iedereen zelf het initiatief moet nemen om zijn immuniteit te versterken en zijn gezondheid te verbeteren, maar men heeft daar steun en begeleiding voor nodig. Dat is een van de taken van de Aromatherapeut. U wordt opgeleid om al deze zoekende mensen behulpzaam te zijn. We overlopen het leerprogramma.

 

Natuurgeneeskundige basisprincipes
Aromatherapie is een specialisatie binnen de fytotherapie en steunt op natuurgeneeskundige principes. In de natuurgeneeskunde is de natuur het uitgangspunt en ziet men de mens als een natuurlijke wezen dat verbonden is met de universele wetmatigheid. Lichaam en geest vormen een eenheid waardoor iedere behandeling zowel gericht is op het fysieke als op de psyche. Genezen is het herstellen van het verbroken evenwicht en steunt op ontgiften. De interne vervuiling vanuit een slecht werkende darm is een belangrijke oorzaak, maar ook langdurige stress zorgt voor een te veel aan homotoxines. 

Farmacologie
In het vak Farmacologie maakt u kennis met de aanvoer of opname van een etherische olie en hoe zich deze via de hersenen of de huid in het lichaam verspreidt. Er ontstaat een binding waardoor een genezingsproces kan plaatsvinden. Zodra de etherische olie is uitgewerkt is er een uitscheiding van de afvalstoffen. Door zijn hoge concentratie en het beperkt gebruik tot enkele druppels is dit bij etherische olie zo goed als onbestaande en dat is een groot voordeel. 

Aromatherapie
Etherische olie wordt uit aromatische kruiden gedistilleerd. U maakt niet alleen kennis met het distillatieproces, maar ook hoe u de kwaliteit kunt bepalen en met welke eigenschappen u dient rekening te houden. U maakt kennis met een groot aantal etherische oliën, hun genezende inhoudsstoffen, eigenschappen en toepassingen. U maakt kennis met het aromagram, dit is een model waarvan u onmiddellijk de werking van ieder etherische olie kunt aflezen op basis van de specifieke inhoudsstoffen die aanwezig zijn. Er gaat voldoende aandacht naar mogelijke contra-indicaties, omdat niet iedere etherische olie bij bepaalde ziekten geschikt is. Zwangerschap is soms een contra-indicatie. Naast het behandelen van fysieke aandoeningen, gaat er extra veel aandacht naar het behandelen van emotionele, psychische stoornissen en gedragsproblemen. Zoals eerder al aangetoond hebben etherische oliën directe invloed op de hersenen, het zenuw- en het hormoonstelsel en levert een bijdrage aan de productie van neurotransmitters zoals serotonine, dopamine enz. Ze zorgen voor de overdracht van prikkels naar de hersenen. Door al deze nieuwe inzichten en kennis is de belangstelling voor aromatherapie enorm toegenomen. 

Aromatherapeutisch practicum
De kennis van de aromatherapie wordt in de praktijk omgezet door in te gaan op de vele praktische mogelijkheden zoals het behandelen van fysieke klachten en psychische

PRAKTISCHE GEGEVENS

Cursusboeken: Etherische oliën, deel 1 en 2.

Aankoop cursusboeken: samen 50 euro.

Aantal deelnemers: beperkt tot 20.

Inschrijving: online, leslocatie vermelden.

Goede raad: schrijf u tijdig in, de belangstelling is groot.

Etherische olie, deel 1 is een zoektocht naar de essentie en beschrijft de theoretische aspecten. Deel 2 is een compendium met de belangrijkste etherische oliën en hun toepassingen. Beide cursusboeken werden geschreven door Jan Margodt en Jacques Berghmans en hebben en rijke ervaring in de aromatherapie en fytotherapie.