Voedingsconsulent

Op zoek naar echte en gezonde voeding

Voedingsconsulent – Op zoek naar echte en gezonde voeding

Eenjarige avondopleiding in Antwerpen, Gent en Maastricht Dagopleiding in Genk

Voeding is de belangrijkste bron van energie, omdat een plant in de mogelijkheid is om lichtenergie van de zon op te vangen en in voedingsstoffen om te zetten. Daarom is de plant de basis van alle voedsel op aarde. Helaas is voedsel een industrieel product geworden dat mooi verpakt zit in blikjes, glazen potjes, vlootjes, pakjes, doosjes enz. Het etiket zegt weinig, maar verbergt veel. Het moderne voedsel wordt in grote hoeveelheden mechanisch en thermisch in de fabriek verwerkt waardoor kostbare en genezende stoffen zoals kleur-, smaak- en geurstoffen verloren gaan. Om dit te verdoezelen worden voedingsadditieven, beter bekend als E-nummers, toegevoegd. Om deze voedingsproducten zolang mogelijk te kunnen verkopen, gebruikt men conserveermiddelen. De houdbaarheidsduur wijst enkel op het vertragen van het bederf, terwijl de kwaliteit van week tot week afneemt. De consument is zodanig met dit voedingssysteem vertrouwd dat men zich nauwelijks vragen stelt. De reclame en de kleurrijke etiketten hangen een aantrekkelijk, maar misleidend beeld op. Het is niet vreemd dat de gezondheid sterk achteruitgaat. Het voedsel is zodanig verfijnd dat er geen ballaststoffen meer aanwezig zijn. Men hoeft niet meer te kauwen waardoor het verteringsstelsel overbelast wordt en voor verteringsproblemen zorgt. We maken een onderscheid tussen voedingsproducten en verse voedingsmiddelen.

E-nummers zijn niet gezond

Een eenvoudige aardappelsalade bestaat uit 70% gekookte aardappelen, koolzaadolie, water, zilveruien, uien, invertsuikerstroop, bieslook, mosterd, azijn, zout, kurkuma, azijn, eigeel, gemodificeerd maïszetmeel, sjalot, peterselie, witte peper, suiker, conserveermiddelen: E.202, E262i, E.325, verdikkingsmiddel E.415, antioxidanten E.300, E.224, voedingszuur E.330. In het geheel zijn er 7 E-nummers toegevoegd. Voor de consument zegt dat niets omdat zelden iemand echt op de hoogte is van voedingsadviezen en mogelijke nadelen. Alle door de EU opgelegde grenzen zijn gerespecteerd. Men eet niet alleen aardappelsalade, maar zoveel andere voedingsproducten waar weer andere E-nummers in verwerkt zitten. Als men de hoeveelheid E-nummers die een doorsnee consument gedurende een jaar binnenkrijgt, dan is dat een grote hoeveelheid die het lichaam vervuild. Het lichaam heeft een zelfreinigende werking en probeert alles naar buiten af te voeren, maar de uitscheidingsorganen worden er extra door belast en er blijft altijd wat hangen. Bovendien werd nooit onderzoek gedaan over mogelijke gevaren door combinaties van meerdere E-nummers die gelijktijdig in een voedingsproduct aanwezig zijn. Laten we deze 7 E-nummers eens nader te bekijken. We delen de E-nummers in drie groepen: rood (erg ongezond), oranje (ongezond) en groen (niet direct gevaarlijk).

E.202 (rood)
Moet vermeden worden, kan allergie, astma, netelroos en darmstoornissen veroorzaken, zeker als men daar vatbaar voor is of eraan lijdt.

E.262i (oranje)
Dit is een chemisch voedingszuur dat de nieren belast en absoluut is af te raden voor mensen met zwakke nieren of nierkwalen.

 E.325 (oranje)
Niet aan te raden tijdens zwangerschap, tijdens het geven van borstvoeding, niet geschikt voor kinderen onder 1 jaar en voor jonge kinderen die allergisch zijn voor melk.

E.415 (oranje)
Dit voedingsadditief stimuleert de toename van de galproductie en belast de galblaas, veroorzaakt vertraging van het verteringsstelsel en de toename van het volume van de ontlasting. Kan astma-aanval uitlokken, huidreacties en ademhalingsallergieën veroorzaken. 

E.300 (oranje)
Sommige mensen zijn overgevoelig voor dit voedingsadditief en krijgen netelroos, diarree of slecht gebonden stoelgang. Er is een verhoogd risico op de vorming van nierstenen.

E.224 (rood)
Niet aan te raden voor astmapatiënten, veroorzaakt hijgen en zwaar ademhalen wat kan leiden tot een tekort aan zuurstof in het bloed (blauwzucht). E.224 kan migraine uitlokken, darmproblemen en misselijkheid uitlokken en bemoeilijkt de opnamen van de vitaminen van het B-complex. 

E.330 (groen)
Dit is citroenzuur, een restproduct dat afkomstig van de suikerproductie. Het is een plantaardige substantie die niet gevaarlijk is.

Door de voorkeur te geven aan verse voedingsmiddelen en het gebruik van voedingsproducten te beperken, krijgt men minder E-nummers binnen die een gezond lichaam kan uitscheiden. Het probleem ligt bij de mensen die heel het jaar door uitsluitend voedingsproducten eten, zich te vrede stellen met een snelle hap of fastfood en zo zijn er helaas veel.

Positieve vooruitzichten

Het begint stilaan door te dringen dat het zo niet verder kan. Veel mensen zijn moe en uitgeput, hebben geen energie meer en kampen met emotionele en psychische problemen terwijl ze vatbaar zijn voor fysieke klachten. Het verband tussen voeding en gezondheid wordt steeds duidelijker, maar ook tussen voeding en gedrag. We zien dat de afdeling van verse voedingsmiddelen zoals fruit, bessen, groenten, noten, zaden, pitten, verse en gedroogde keukenkruiden, koudgeperste oliën en andere gezonde voedingsmiddelen meer aandacht krijgen. Het zelf bereiden van het voedsel in de eigen keuken uit verse voedingsmiddelen wordt gezien als een nieuwe vorm van creativiteit. Weer samen met het gezin aan tafel een gezonde maaltijd gebruiken, versterkt de saamhorigheid in het gezin. In veel gezinnen beperkt het voedsel zich helaas tot een snelle hap. Gezonde voeding krijgt weer aandacht en wordt in een gezonde levenswijze geïntegreerd, vandaar de behoefte aan goed opgeleide Voedingsconsulenten die met veel enthousiasme, een ruim inzicht en degelijke vakkennis cliënten kunnen begeleiden en haalbare adviezen kunnen aanreiken.

Voeding, persoonlijkheid en gedrag

U maakt in deze opleiding niet alleen kennis met de Algemene en Bijzondere voedingsleer, maar u leert een verband leggen tussen voeding en persoonlijkheid. Ieder mens erft 50% van de genen van de moeder en 50% van de vader. Dit uit zich in de constitutie of de lichaamsbouw, in de lichaamstaal, gelaatstructuren, in taal- en stemgebruik, voorkeur voor bepaalde voedingsmiddelen, smaken enz. Door rekening te houden met deze gegevens kunt u als voedingsconsulent individuele voedingsadviezen verstrekken waardoor snel beterschap merkbaar is. Wie zich gezond voedt, merkt dat zijn vertering beter verloopt, maag- en darmklachten verdwijnen, maar vooral dat het gedrag opvallend verbetert. Een verhoogde prikkelbaarheid verdwijnt, men kan zich beter concentreren, mentale inspanningen leveren terwijl men stressbestendig wordt. Mensen die zich gezond voeden genieten weer van het leven en gaan anders met hun emoties om en zijn aangenaam in omgang. Ze zijn minder vatbaar voor depressie of andere psychische stoornissen.

Een boeiende opleiding

Het gaat om een praktijkgerichte opleiding, dit wil zeggen dat alles wat u leert onmiddellijk inzetbaar is voor praktische handelingen. Theorie en praktijk vloeien door elkaar en staan in functie van professionaliteit. Voedingsleer is vrij eenvoudig, maar wordt meestal ingewikkeld voorgesteld. Er zijn slechts drie macronutriënten, namelijk eiwit, vet en koolhydraat. Alleen deze drie leveren de nodige calorieën. Daarnaast zijn er de micronutriënten vitaminen, mineralen en spoorelementen die we in uiterst kleine hoeveelheden nodig hebben. Ten slotte bevat een voedingsmiddel ballaststoffen en water. Ieder mens is instinctief en intuïtief verbonden met voeding. Voeding behoort tot het leven, het is een basisfunctie. We overlopen het leerprogramma.

Gastro-intestinale leer
In dit vak wordt de lange weg besproken dat het voedsel aflegt tussen mond en anus. Het verteringsproces verloopt geniaal in verschillende stappen, om het maximale uit het voedsel te halen.

Algemene voedingsleer
U maakt kennis van de voedingswetenschappen en u leert hoe een eiwit is opgebouwd uit aminozuren, vetten uit vetzuren en suikers uit enkelvoudige, dubbele en complexe suikers. U leert waarom vitaminen en mineralen zo belangrijk zijn en in welke voedingsmiddelen ze voorkomen.

Bijzondere voedingsleer
Voeding is iets heel bijzonder en daarbij spelen de voedingsregels een belangrijke rol. Helaas wordt dat vaak vergeten. Om de vertering te activeren houden we rekening met de voedselkeuze, het zuur-base evenwicht, de voedselcombinaties en verteringsritme enz. Daardoor ontlasten we het verteringsstelsel en verhogen we het rendement van de vertering, m.a.w. we eten minder voedsel, maar we halen er meer uit.

Persoonlijkheidsanalyse
Over het algemeen wordt de persoonlijkheid ingedeeld in een extraverte of introverte persoonlijkheid, maar dat is vrij globaal. Wij analyseren de cliënt volgens de typologie van de vier temperamenten en we doen dat aan de hand van uiterlijke verschijnselen zoals de constitutie, de lichaamshouding, de gezichtsstructuren, de lichaamstaal enz. De persoonlijkheid zegt veel over de voorkeur van bepaalde voedingsmiddelen en de wijze waarom men zich voedt en het verteringsrendement, maar zegt nog veel meer over het gedrag en levenshouding van een cliënt. In dit vak leert u zichzelf en de medemens ontdekken, uw talenten en uw sterke en zwakke kanten, maar u leert hoe u zichzelf kunt bijsturen, verbeteren en zwakheden kunt overwinnen. 

Coachtechnieken
Coachen betekent cliënten begeleiden en coachtechnieken steunen op communicatie en gesprekstechnieken. U leert een intakegesprek afnemen, problemen duiden, cliënten begeleiden tijdens een coachtraject. U leert cliënten motiveren, discipline bijbrengen, rekening houden met hun kwetsbaarheid, orde scheppen in de chaos en zelfvertrouwen opbouwen. 

Genezend voedsel
De opleiding wordt afgesloten met een boeiend praktijkvak waarin u voedingsadviezen leert formuleren in functie van veel voorkomende problemen. Er worden 9 thema’s behandeld.
 

  1. Gezonde voeding
  2. Intakegesprek
  3. Het formuleren en verstrekken van adviezen
  4. Voedingsadviezen in de praktijk
  5. Practicum
  6. Allergie
  7. Malabsorptie en overgevoeligheid
  8. Suikerziekte en onstabiele bloedsuikerspiegel
  9. Voeding bij stress.

Gedurende één academiejaar maakt u kennis met zoveel verschillende aspecten rond voeding en gezondheid, leert u met cliënten werken en wordt u voorbereid om professioneel werkzaam te zijn in dienst van de natuurlijke gezondheidszorg. Deze opleiding wordt ook vaak gevolgd uit persoonlijke interesse, om binnen het eigen gezin zinvolle veranderingen door te voeren of om persoonlijke gezondheidsproblemen op te lossen of te ondersteunen. 

Alle praktische informatie, lesdagen, lesrooster, lesgeld enz. vindt u op de website www.europeseacademie.be Inschrijving gebeurt online.