+32-(0)89 355246

VOETREFLEXZONEMASSAGE

Projectopleiding Voetreflexzonemassage – VRM te Gent

Op basis van embryologie, neurologie en segmentale verschijnselen

Overzicht van de opleiding tot Voetreflexoloog
De Projectopleiding Voetreflexzonemassage (VRM) is een volwaardige opleiding tot Voetreflexoloog. Het is een vernieuwde methode op basis van embryologie, neurologie en segmentale verschijnselen. Bij de mens is de huid opgebouwd uit huidsegmenten of dermatomen. Het zijn precies deze huidsegmenten die zich op de voet reflecteren. Door eerst de huidsegmenten te masseren, neemt men uit de reflexzones van de voet veel spanningen weg zodat de behandeling aan de voet efficiënt verloopt. Het is de wisselwerking tussen huidsegmenten en voetreflexzones die voor het succes van deze methode zorgen.

Bij het behandelen van de voet worden specifieke massagetechnieken toegepast. We maken ook gebruik van een massagestaafje waardoor men dieper in de reflexzones binnendringt. De opleiding is zodanig samengesteld en bevat al het nodige om het beroep van Reflexoloog op een verantwoorde wijze uit te voeren. Men werkt met cliënten die hun gezondheid of gemoedstoestand willen activeren, stressbestendig worden, ziekte wensen te voorkomen of op zoek zijn naar een ondersteuning van het genezingsproces.

Het verloop van de opleiding
Deze projectopleiding kent een logische en geleidelijke opbouw en begint met een inleidende les waarin u kennismaakt met het beroepsprofiel van de Voetreflexoloog, de beroepstaken en mogelijkheden. De eerste vraag die iedere hulpverlener stelt is: ‘Wat zijn uw klachten?’ Om hierachter te komen is een vraaggesprek, ook intakegesprek genoemd, belangrijk. In het vak ‘Persoonlijkheidsanalyse’ leert u de persoonlijkheid van de cliënt analyseren en legt u het verband tussen persoonlijkheid en fysieke en psychische klachten. Communicatie is in de hulpverlening van onmisbare waarde.

Massage is een eeuwenoude techniek die steeds meer belangstelling kent. Door het toepassen van een aantal gerichte massagetechnieken ontstaat er een diepe ontspanning terwijl de huidsegmenten extra gestimuleerd worden. Dit neemt de spanningen weg uit de reflexzones. In dit vak leert u de cliënt voorbereiden op de behandeling aan de voet. Soms volstaat het de voet reflexzonemassage door enkele huidmassages te laten voorafgaan.

In het vak Reflexologie maakt u kennis met de theoretische achtergrond van de Voetreflexzonemassage en leert u het verband begrijpen tussen embryologie, neurologie en de segmentale verschijnselen. U maakt kennis met de voetenkaart, de behandelingstechnieken en toepassingsmogelijkheden. Handvaardigheid wordt geoefend. U leert hoe u de behandeling afsluit door de cliënt in een diepe rusttoestand te brengen.

Bij iedere behandeling geeft u de cliënt een goed advies mee, wat nodig is om de algemene toestand te versterken. Hierbij maakt u gebruik van gezonde voedingsadviezen of verwijst u naar het gebruik van kruiden en kruidenmiddelen of een aangepaste aroma. In dit vrij uitvoerig vak maakt u kennis met de principes van gezonde voeding, kruiden en aroma’s en hun toepassingsmogelijkheden. Het gaat om eenvoudige, maar doeltreffende adviezen. De opleiding wordt afgesloten met een Presentatie Integrale Opdracht (PIO) waarin u uw vakbekwaamheid aantoont.

Leerprogramma
Het leerprogramma is, zoals alle projectopleidingen, efficiënt en op de praktijk gericht. Inzicht, kennis, parate kennis en vaardigheden zijn de belangrijkste ingrediënten van een praktijkgerichte leermethode. Vaardigheden ontwikkelen ligt aan de basis van deze opleiding.

Beroepsprofiel, beroepstaken en mogelijkheden – 1 leseenheid
Persoonlijkheidsanalyse – 8 leseenheden
Ontspanningsmassage – segmentmassage – 8 leseenheden
Reflexologie (theoretische inleiding) – 12 leseenheden
Adviezen: voeding, kruiden en aroma – 9 leseenheden
Presentatie Integrale Opdracht (PIO) – 2 leseenheden

40 leseenheden waarvan de helft naar reflexologie van de huid en de voet gaat. Een leseenheid bedraagt 3 lesuren. De lessen gaan door op avonden en op enkele zaterdagen (zie website). Na een jaar kunt u meteen aan de slag en indien u wenst zijn er voldoende mogelijkheden om eventueel bij te scholen of aanvullende cursussen te volgen. De vzw Europese Academie legt het accent op flexibiliteit.

Praktische gegevens
Soort opleiding: Avondopleiding.
Duur: 1 academiejaar, van oktober tot juni.
Voorkennis: geen specifieke voorkennis.
Studiebelasting: 40 leseenheden of 120 lesuren.
Lesdagen: zie website www.europeseacademie.be
Lesgeld: 695 euro waarvan 295 euro moet worden voldaan bij inschrijving en het restant ad 400 euro na ontvangt van de factuur..
Studiemethode: Praktijkgerichte Leermethode.
Diploma: Voetreflexoloog.
Inschrijving: via inschrijvingsformulier in menubalk van de website.
Beroepsmogelijkheden: kan in hoofd- of bijberoep worden beoefend of in dienstverband.

EUROPESE ACADEMIE voor natuurlijke gezondheidszorg vzw

Leslocaties: Antwerpen, Gent, Leuven en Maastricht
Hoofdkantoor: Reinpadstraat 9, 3600 Genk
Website: www.europeseacademie.be
E-mail: europeseacademie@skynet.be