+32-(0)89 355246

PROJECTOPLEIDING FYTHOTHERAPIE

Avondopleiding in Gent

Voorstelling van de opleiding
♦ Flexibele mogelijkheden
♦ Aanrader
♦ Leerprogramma
♦ Praktische gegevens
♦ Studiekosten

Voorstelling van de opleiding
Fytotherapie of kruidengeneeskunde kent sinds het begin van deze eeuw opnieuw een enorme belangstelling. Wereldwijd zijn er de vijftien voorbije jaren meer dan 38.000 studies rond kruiden verschenen wat deze nieuwe belangstelling bevestigt. Deze opleiding is een goede introductie of kennismaking met de vele mogelijkheden die de kruiden bieden. Kruiden zijn planten waarvan bepaalde delen geneeskrachtige inhoudsstoffen bevatten. Deze inhoudsstoffen hebben bijzondere eigenschappen die bepalend zijn voor de toepassingen bij het behandelen van allerlei aandoeningen. De genezende inhoudsstoffen van de kruiden worden overgedragen op substraten, dat kan water zijn zoals bij een kruideninfuus (kruidenthee in de volksmond) maar ook olie, alcohol, azijn, vet enz. Zo ontstaan de talrijke toedieningsvormen.

Tijdens deze opleiding leert u vooral vaktermen gebruiken, want dit is een professionele opleiding. U begint met inzage in natuurgeneeskundige principes omdat kruidengeneeskunde daar deel van uitmaakt. Kruidenmiddelen onderscheiden zich van medicijnen omdat zij niet zijn samengesteld uit geïsoleerde chemische stoffen en daardoor, tenzij bij verkeerde toepassing, geen bijwerkingen kennen. Het zijn middelen die door complexe substanties van kruiden zijn samengesteld en daardoor een organische werking kennen. Kruiden worden als enkelvoudige of samengestelde middelen gebruikt. Samengesteld betekent dat er meerdere kruiden in één middel zijn verwerkt waardoor het werkingsspectrum wordt vergroot. Deze opleiding geeft u op relatief korte tijd een enorm inzicht in de kruidengeneeskunde.

Flexibele mogelijkheden
Projectopleidingen bieden het grote voordeel dat u na een eerste opleiding gemakkelijk op andere opleidingen kunt overschakelen met vrijstelling van de basisvakken. Het is een flexibel systeem. Wie de projectopleiding Aromatherapie al heeft gevolgd, hoeft alleen nog de vakken Fytotherapeutische middelen en het practicum te volgen en betaalt alleen deze twee vakken.

Aanrader
De opleiding Fytotherapie kunt u uit persoonlijke interesse volgen om u de kennis van de kruidengeneeskunde eigen te maken of toe te passen binnen het gezin. Het is een ideale opleiding voor herboristen die hun mogelijk willen verruimen, maar zeker voor zorgverleners die hun professionele taken met kruidengeneeskunde wensen aan te vullen.

Leerprogramma

Basisprincipes van de natuurgeneeskunde
Omdat fytotherapie een onderdeel is van de natuurgeneeskunde maakt u eerst kennis met de belangrijkste basisprincipes zoals ‘behandel de zieke in plaats van de ziekte’, het principe van de vier lichaamssappen. U maakt kennis met de genezende, ontgiftende en herstellende mechanismen die in ieder mens aanwezig zijn. U leert in dit vak de kruiden binnen de natuurgeneeskunde integreren.

Biofarmacologie
Kruidenmiddelen zijn geen medicijnen. Het is belangrijk inzicht te krijgen hoe een natuurlijk middel op basis van kruiden zich in het menselijk lichaam gedraagt. Een kruid bezit een complex aan geneeskrachtige inhoudsstoffen die gunstig op elkaar inwerken en zich daardoor versterken wat synergetische werking wordt genoemd. Een kruid met een gunstige werking op een bepaald orgaan of ziekte heeft invloed op tientallen andere organen en weefsels waardoor er verrassende verbeteringen optreden. Fytotherapie heeft een belangrijke plaats binnen de parallelgeneeskunde en de complementaire zorg.

Fytotherapeutische middelen
Kruiden worden verwerkt tot tientallen kruidenmiddelen die ieder een andere functie hebben binnen de fytotherapie. Het kruideninfuus of kruidenthee is het meest bekend, maar belangrijker is het grote gamma van tincturen. Ze zijn eenvoudig in gebruik en zijn verkrijgbaar als enkelvoudig middelen. U leert ze samenstellen tot complex middel, d.w.z. dat u meerdere tincturen samenvoegt om het werkingsspectrum te verbreden om een nog beter resultaat te bereiken. Verder zij er kruidentabletten, siropen, inhalatie-middelen, kruidenolie, kruidenazijn, zalven, crèmes, verzorgende middelen voor wonden en huid enz.

Practicum
Tijdens de lessen practicum leert u de kennis in praktijk omzetten en wordt vooral geoefend op parate kennis aan de hand van geplastificeerde kaarten en verder het formuleren en verstrekken van adviezen.

Praktische gegevens

  • Duur: Een academiejaar, 25 leseenheden of 75 lesuren
  • Voorkennis: Geen specifieke voorkennis
  • Lesgeld: € 650 voor heel de opleiding, waarvan € 295 te voldoen bij inschrijving en het restant ad € 355 na ontvangst van de factuur
  • Cursusboeken: Deze kosten zijn niet in het lesgeld inbegrepen
  • Certificaat: na afleggen van alle examens en presentatie van de integrale opdracht.
  • Evaluatie: opdrachten en praktijkexamens
  • Lesdagen en lesuren: zie lesrooster
  • Inschrijving: via inschrijfformulier in de menubalk.
    De inschrijving is definitief na ontvangst van de vooruitbetaling.