Open cursus
Biologische dierenverzorging
Veel mensen hebben een sterke band met hun huisdier en ook omgekeerd voelen dieren zich veilig bij hun baasje waarmee ze vriendschap en genegenheid delen.
Steeds meer dierenliefhebbers kiezen voor een biologische verzorging op basis van kruiden en kruidenmiddelen. De open cursus ‘Dierenverzorging met kruiden’ voldoet aan deze behoefte. Kruiden zijn planten met een genezende en ontsmettende werking die een belangrijke bijdrage leveren tot de hygiëne van de dieren, hokken en eetgerei. Daarnaast zijn er talrijke kruiden die voor de gezondheid bevorderend werken. Uiteraard verhoogt de genezende werking van kruiden de weerstand of immuniteit zodat de huisdieren minder kans hebben om ziek te worden. De genezende werking is niet gericht op symptoomverbetering, maar op het herstel van het hele organisme en het uitscheiden van de overtollige gifstoffen. Ook bij huisdieren is genezen ontgiften. Er gaat extra veel aandacht naar de voeding voor de dieren. De industriële dierenvoeding bevat talrijke en grote hoeveelheden voedingsadditieven (E-nummers). Het is niet vreemd dat zoveel huisdieren aan allerlei soorten kankers sterven. In deze open cursus gaat extra aandacht naar gedrag- en relatieproblemen waarbij taal en communicatie een belangrijke rol spelen. Veel huisdieren krijgen niet de juiste aandacht, zeker op jonge leeftijd en lopen vaak met onverwerkte trauma’s rond. Een goede biologische verzorging heeft een gunstige invloed op het gedrag en het welzijn van huisdieren.
PRAKTISCHE GEGEVENS
Avondopleiding in Gent.
Duur: 9 leseenheden / 15 lesuren.
Lesgeld: 216 euro
Voorschot: 86 euro te betalen bij inschrijving.
Saldo: 130 euro bij ontvangst van de factuur.
Studieboeken niet inbegrepen
Digitale ondersteuning: gratis.
Inschrijving via website. Annulering binnen twee weken na inschrijving.
Toegankelijk voor iedere dierenliefhebber. Voorkennis van kruiden is niet noodzakelijk. De besproken dieren: hond, kat, konijn, kip, paard, geit en schaap.
Een goede raad, schrijf u tijdig in gezien de grote belangstelling voor deze open cursus.
PROGRAMMA
Les 1: Een holistische benadering
Les 2: Gezonde voeding bij dieren
Les 3: Specifieke kruiden voor bepaalde dieren (Mater botanica)
Les 4: Kruiden voor het verteringsstelsel
Les 5: Kruiden voor een gezonde vacht
Les 6: Kruiden voor goede luchtwegen
Les 7: Kruiden voor het bewegingsstelsel
Les 8: Taal en communicatie met je hond (Jan Margodt)
Les 9: Goede relatie met je hond, opvoeding versus training (Jan Margodt)
Lesrooster
Gent
Gebroeders De Smetstraat 1, 9000 Gent
AANVULLENDE INFORMATIE
Les 1: Een holistische benadering (Martine Van Huffel)
Tijdens de eerste les wordt het doel van de cursus uitgelegd, wordt ingegaan op de betekenis van een kruid, zijn inhoudsstoffen en toedieningsvormen alsook een aantal praktische gegevens in verband met het toepassen van kruiden. Daarnaast worden de huisdieren en de gevolgen van domesticatie, distinctio huis en hoevedieren besproken. Veel aandacht gaat naar de huisvesting zoals onderhoud van de stal, het hok en de volière en de kruiden die hierbij een rol spelen.

Les 2: Gezonde voeding bij dieren (Martine Van Huffel)
Ook bij dieren is een goed uitgebalanceerd voedingspatroon noodzakelijk. Onaangepaste voeding geeft vaak aanleiding tot ongemakken en talrijke ziekten. De voedselkeuze wordt bepaald door de anatomie en fysiologie van het verteringsstelsel. Het voedingspatroon van de carnivoren (honden en katten) is anders dan van herbivoren (konijn, paard enz.) of granivoren zoals kippen en een groot aantal vogelsoorten. Kruiden helpen voedsel beter verteren, maken het aantrekkelijk door de aanwezigheid van natuurlijke smaak- en geurstoffen. De toedieningsvormen zijn afhankelijk van de diersoorten. Dieren houden van een beloning en dat kan ook gezond zijn. Deze les wordt afgesloten met praktische toepassingen, adviezen en tips.
Les 3: Specifieke kruiden voor bepaalde dieren (Martine Van Huffel)
In deze les gaan de docent in op een aantal zorgvuldig gekozen kruiden omwille van hun specifieke toepassingen bij de hond, de kat, het paard, schaap, konijn en vogel. Deze kruiden hebben een directe invloed op het versterken van de immuniteit tegen infectieziekten. De meeste kruiden leveren een bijdrage aan het beter functioneren van de dieren. Kruiden hebben niet alleen een gunstige werking op de fysieke aspecten, maar leveren gelijktijdig een bijdrage aan het gedrag en het algemeen welzijn.
Les 4: Kruiden voor het verteringsstelsel (Martine Van Huffel)
Het verteringsstelsel is van uitzonderlijk belang omdat daar de voeding wordt afgebroken tot de macro- en micronutriënten die tijdens de stofwisseling worden omgezet in bruikbare energie. Voedsel is trouwens de belangrijkste vorm van energie. Kruiden zorgen ervoor dat het verteringsstelsel optimaal functioneert zodat de dieren meer uit hun voedsel halen. Bovendien werken deze kruiden preventief zodat verteringsproblemen uitblijven.
Les 5: Kruiden voor een gezonde vacht (Martine Van Huffel)
De vacht is voor het dier een beschermende mantel die de inwendige organen beschermt tegen mogelijke gevaren uit de buitenwereld zoals weersomstandigheden, zonnestralen, struikgewas, schors van bomen enz. De mooie vacht weerspiegelt de gezondheid van een dier. Ook zij lijden vaak zoals mensen aan ‘huidhonger’ want de vacht houdt verband met het emotionele leven.
Les 6: Kruiden voor goede luchtwegen (Martine Van Huffel)
Er zijn talrijke kruiden die de ademhaling versterken zodat de dieren dieper kunnen ademen en een groter volume zuurstof opnemen. De ademhaling verloopt anders bij diverse diersoorten zoals de hond, de kat, het konijn of vogel. Het gaat niet alleen om het juiste kruid te kiezen, maar ook de beste toedieningsvorm.
Les 7: Kruiden voor het bewegingsstelsel (Martine Van Huffel)
Dieren zijn zeer beweeglijk, vandaar dat het spierstelsel en de gewrichten in deze les extra aandacht krijgen. Veel dieren lijden aan verstijfde en verkrampte spieren, artrose of reumatische aandoening. Door de juiste kruiden toe te dienen kan er veel ongemak en leed voorkomen worden. Een mooie vacht en een ongerepte beweeglijkheid bevestigen de goede gezondheid van uw huisdier.

Les 8: Taal en communicatie met je hond (Jan Margodt)
Huisdieren en mensen leven reeds duizenden jaren samen, maar we speken niet dezelfde taal. Honden gebruiken onderling uniforme taal en communiceren via geuren, geluiden, specifieke gedragingen en lichaamstaal. Naar de mens toe communiceert de hond voornamelijk vanuit zijn lichaamstaal. Helaas wordt de hond niet altijd goed door de mens begrepen of de signalen worden verkeerd geïnterpreteerd. Een kwispelende hond is niet altijd een blije hond. Probleemgedrag heeft vaak te maken met een slechte communicatie. Doorslaggevend is de opbouw van de vertrouwensband tussen dier en verzorger. Deze les wordt gegeven door Jan Margodt die een rijke ervaring heeft met gedrag- en relatieproblemen bij dieren.
Les 9: Goede relatie met de hond, opvoeding versus training (Jan Margodt)
Bij de opvoeding van een puppy tot volwassen hond komt heel veel kijken, wat vaak onderschat wordt. In de praktijk zien we vaak dat de roze puppywolk plaatsmaakt voor donkere onweerswolken. Hoe kunnen we deze problemen het best voorkomen! Opvoeding is meer dan enkel training van de hond. Wat voor de hond een normaal gedrag is, kan voor zijn verzorger ongewenst zijn, hoe gaan we daarmee om! Ook deze les wordt gegeven door Jan Margodt. Het is een mooie en leerrijke afsluiting van een prachtige lessenreeks.

Dit is een unieke open cursus waar iedere dierenliefhebber ontzettend veel aan heeft. Het leerprogramma is zodanig samengesteld dat talrijke huisdieren aan bod komen met onbegrensde mogelijkheden die kruiden en kruidenmiddelen te bieden hebben. Er gaat een nieuwe wereld open waarin u uw geliefd huisdier anders gaat benaderen. Ook bij dieren vormen het fysieke en het emotionele aspecten een geheel, vandaar het holistisch uitgangspunt van deze open cursus. Indien er nog behoefte is aan andere aspecten, dan zijn suggesties welkom voor een eventuele vervolgcursus of specialisatie. Veel kruidig dierenplezier.