Natuurlijke suiker is het voedsel voor de hersenen, het zenuwstelsel en de spieren en speelt in de gezondheid een uitzonderlijke rol. De belangrijkste eigenschap van suiker is zijn zoete smaak. Om de zoetheid weer te geven en vergelijkingen te maken, vertrekt men vanuit de witte suiker, ook industriesuiker genoemd. De zoetheid van suiker (saccharose) krijgt de waarde van 100 toebedeeld. En zo kan men de zoetheid bepalen. Voor Stevia bedraagt die 250 en voor honing 120. Omdat koolhydraten uiterst belangrijk en haast onmisbaar zijn in de voeding kent de mens van natuur uit een drang naar zoet. Dat is niet vreemd omdat koolhydraat (suiker) het grootste deel van onze voeding uitmaakt. Het begint al bij de zoete moedermelk die 7,10% melksuiker of lactose bevat. De dagelijkse behoefte aan koolhydraat ligt 5 à 7 maal hoger dan eiwit.
Alles wat tot de basisfuncties van het leven behoort, wordt vanuit de hersenstam gestimuleerd en gaat gepaard met een instinctieve drang. Tot de basisfuncties rekent men de ademhaling, eten en drinken, rusten en slapen en de voortplanting (seksualiteit). In de hersenen bevindt zich het ‘beloningscentrum’. Vandaar dat, als men iets goed doet, een gevoel van voldaanheid optreedt. Prikkelen we onze hersenen door geïsoleerde en hooggeconcentreerde riet- of bietsuiker te gebruiken, wordt het beloningscentrum extra geactiveerd. Zo is het te verklaren dat er suikerverslaving optreedt. Onweerstaanbaar snoepen of eten van chocolade of zoet gebak zijn vormen van suikerverslaving. Onze hersenen maken niet het verschil tussen natuurlijker suikers uit de voedingsmiddelen en industriesuiker die aan voedingsproducten zijn toegevoegd omdat beide dezelfde oorsprong hebben. Omdat industriesuiker geïsoleerd is uit het riet of de biet, geen vitaminen en mineralen bevat, is deze suiker niet in staat het zenuwstelsel te voeden. De drang naar zoet is een noodsignaal dat de hersenen uitzendt omdat er een grote behoefte is ontstaan aan natuurlijke suikers. Helaas wordt dit signaal verkeerd begrepen en gaat men nog meer snoepen. Natuurlijke suikers hebben talrijke en vooral onmisbare functies binnen het menselijk organisme. We vermelden ze even.
Voedsel voor hersenen, zenuwen, spieren en rode bloedlichaampjes
Natuurlijke suikers zijn het voedsel voor de hersenen, het zenuwstelsel, de spieren en de rode bloedlichaampjes. In de sportwereld weet men hoe belangrijk suikers zijn om goed te presteren, maar helaas gebruikt men niet altijd de juiste suikers. Zoet wordt vaak en terecht in verband gebracht met emoties. Er zijn heel wat uitdrukkingen en gezegden in verband met zoet zoals iemand zoet houden met iets. Zoet krijgt hier de betekenis van braaf, gehoorzaam, tevreden enz. Door te veel toegevoegde suikers te gebruiken, geraakt het zenuwstelsel uitgeput. Een drang naar zoet wijst op een gebrek aan natuurlijke suikers.
Brandstof (energie)
Natuurlijke suiker is wat de kwantiteit betreft de belangrijkste leverancier van brandstof. Suikerrijke voedingsmiddelen komen vrij veel voor, zijn eerder goedkoop en leveren voldoende calorieën. Voedingsdeskundigen omschrijven geïsoleerde industriesuiker als lege calorieën omdat ze geen nut hebben. Lege calorieën leveren wel calorieën en zetten zich om in vet wat overgewicht in de hand werkt.
Snel opneembare energie
De enkelvoudige suikers uit fruit en honing worden zonder vertering opgenomen zodat het lichaam onmiddellijk over energie beschikt indien dit nodig is. Dat is belangrijk bij grote fysieke inspanningen of bij het beoefenen van sport. Industriesuiker wordt te snel opgenomen (glycemische index 100) terwijl enkelvoudige suikers uit fruit en honing traag worden opgenomen door de aanwezigheid van ballaststoffen (ruwe vezels). Bij fruit ligt de glycemische index (GI) tussen 23 en 50 wat gunstig is. Bij honing ligt de GI tussen 32 en 55 afhankelijk van de soort. Zowel fruit als honing geven geen snelle schommeling in de bloedsuikerspiegel wat een voordeel is.
Belangrijke voedingsstof
Natuurlijke suikers leveren niet alleen voedsel voor de hersenen, zenuwstelsel, spieren, maar ook aan rode bloedlichaampjes die zich uitsluitend met suiker voeden. Omdat suiker onmisbaar is, kan het lichaam deze zelf aanmaken uit vet en eventueel uit eiwit. Er is een enorm veiligheidsysteem ingebouwd zodat het lichaam moeilijk zonder suiker valt.
Reservevoedsel
Natuurlijke suiker kan zich, in tegenstelling tot eiwit, in relatief grote hoeveelheden als reservevoedsel in het lichaam opstapelen in de vorm van glycogeen in de lever en de spieren. Is er behoefte aan suiker, los van de maaltijd, kan het lichaam daar suiker halen en omzetten in glucose.
Bloedsuikerspiegel
Natuurlijke suiker zorgt voor een stabiel en constant suikerniveau in het bloed dat als bloedsuikerspiegel wordt aangeduid. Na een fysieke inspanning worden de verbruikte suikers opnieuw aangevuld. De meeste mensen hebben een stabiele bloedsuikerspiegel waardoor ze relatief lang zonder voedsel kunnen. Bij sommigen is die erg gevoelig. Deze mensen eten op vaste tijdstippen en stellen nooit een maaltijd uit. Ze worden vaak geplaagd door een plots optredende flauwte die meteen verdwijnt door het eten van een stuk fruit of een snoepje.