42-15190320755055ks57706

 

 

Wondbehandeling

 

Als een wond geneest, wil u er aan krabben met het risico dat ze weer open gaat en het helingsproces verstoord geraakt. Jeuken hoort blijkbaar bij een wondheling. De huid is een beschermlaag die de innerlijke organen afschermt tegen de buitenwereld. Als deze beschermlaag doorprikt wordt bij een beschadiging ontstaat er in het lichaam grote paniek. Langs de wonden kunnen immers allerlei ziektekiemen binnendringen. Deze paniek wordt omgezet in fysiologische signalen die een groot aantal processen op gang brengt. Een wonde gaat nooit dicht als ze niet schoon is, want anders houdt men ongewenste stoffen in het lichaam die via de bloedbanen tot bij de cellen kunnen geraken. Het afschermen van ongewenste binnendringers behoort tot het afweermechanisme. Als een splinter te diep in de huid dringt en daardoor niet kan verwijderd worden, komt er een ontsteking. Deze ontsteking opent spontaan de huid zodat de splinter zichzelf verwijderd.

 

Het dichtgroeien van de wonde is niets anders dan het vervangen van de cellen die, bij het oplopen van de wonde, verloren zijn gegaan. De korst die op de wond komt, wordt gevormd door stolling van bloedplaatjes. Ook komen er ontstekingsstoffen vrij die de wondheling mogelijk maakt. Het zijn lichaamseigen stoffen die voor de genezing zorgen. Dit proces vindt plaats onder de korst. Nevenwerkingen van die stoffen zijn pijn en jeuk. In het begin domineert het gevoel van pijn, met dat de pijn afneemt komt de jeuk. Er zijn tientallen verschillende ontstekingsstoffen bekend, vooral leukotrienen en histamine prikkelen de zenuwuiteinden. Het zijn de zenuwen die het jeuksignaal afgeven.

 

Honing is het beste middel om een wond te behandelen. Het werkt sterk zuiverend en ontsmettend en is een natuurlijk antibioticum. Het grote voordeel van honing is dat het geen littekens nalaat. Dit wijst op een perfecte celvernieuwing van de huid. Breng een zachte honingsoort, bijvoorbeeld lindebloesemhoning, op de ontsmette wonde en dek de wonde af met een pleister. Laat dit 4 à 6 uren inwerken en verwijder de honingresten. Herhaal dit enkele dagen tot de wonde dicht is. Bij ernstige wonden hebt u vakkundig of medisch advies nodig. De dermatologie heeft de laatste jaren de honing herontdekt bij het behandelen van moeilijk geneesbare wonden. Er zijn nog andere natuurlijke mogelijkheden om wonden te behandelen. Het gaat hier om bewezen remedies uit grootmoedertijd. Zij horen tot de volksgeneeskunde.

 

Raadpleeg het boek ‘Volksgeneeskunde’ door Jacob Geebelen.