Verkoudheidsvirussen verspreiden zich in slijmdruppeltjes door de lucht, maar erg besmettelijk zijn ze niet. Experimenten wijzen uit dat de overdracht heel moeilijk is en een nauw persoonlijk contact vergt. Indirecte overdracht door eerst een besmette oppervlakte en daarna ogen, neus of mond aan te raken, ligt meer voor de hand. Vooral op niet poreuze oppervlakten kunnen verkoudheidsvirussen tot 48 uren overleven. Hoe meer virussen in de omgeving en hoe langer de blootstelling, hoe groter de kans om besmet te geraken. Verkoudheid wordt gemakkelijk in verband gebracht met de winter. Dat is begrijpelijk omdat de vrieslucht de neusbloedvaten vernauwt zodat afweercellen trager toestromen en de immuniteit sterk afneemt. Dat geldt trouwens bij iedere afkoeling. Wie op een koude steen gaat zitten krijgt een blaasontsteking werd vroeger al gewaarschuwd. Het verhogen van de bloedtoevoer is daarom een doorslaggevende behandeling. Het grote voordeel van bewegen is goed bekend. DSR en PSR, twee therapieën met opvallend goede resultaten hebben hun succes te danken aan de verhoogde bloedtoevoer. Als de afweercellen niet rijkelijk door het lichaam stromen kunnen ze hun werk onvoldoende verrichten.

 

Praktische tips

  • Fruitsap of citroensap in warm water oplossen, kruidenthee met honing zijn probate middelen tegen winterverkoudheid. Zij maken de neus vrij en voorkomen uitdroging.
  • Een kruidenthee, samengesteld uit gelijke delen vlierbloesem, goudsbloem en lindebloesem, doet wonderen. Men zweet zijn verkoudheid uit.
  • Meermaals per dag gorgelen met warm zoutwater (halve koffielepel zout op een glas warm water), warm citroenwater of kamillethee met honing, werkt verzachtend.
  • Verkoudheid in combinatie met keelpijn of amandelontsteking wordt behandeld met knoflook. Snij een teentje knoflook dwars doormidden en steek beide helften achter de tanden, met de snijkant naar de tanden toe. De keel wordt door de etherische olie van de knoflook letterlijk uitgerookt. Bij tandvleesontsteking kan dit niet omwille van het sterk brandend gevoel.
  •  Opsnuiven van zoutwater doet de neus openen, een stoombadje met een of twee druppels eucalyptusolie helpt eveneens.
  • Opgelet: alcohol en cafeïne verhogen de uitdroging van de neusslijmvliezen en moeten vermeden worden.

 

 

Blog in samenwerking met:

www.europeseacademie.be

www.natuurgeneeskundigen.be en

natuur-en-gezondheid.skynetblogs.be