Dit is de titel van een nieuw boek van Elke Vanelderen, waarin ze op een zachte, maar bewuste manier de lezer met de neus op de feiten duwt. In het dagelijkse leven komen we met ontzettend veel gifstoffen in contact zonder dit altijd te beseffen. Elke Vanelderen is Gezondheidstherapeut en studeerde aan de Europese Academie in Leuven. Vanuit haar opleiding weet zij precies hoe gevaarlijk al deze giftige stoffen kunnen zijn voor de gezondheid, maar ze weet ook hoe men dit probleem kan aanpakken. Het is, zoals u uit de titel kunt afleiden, een positief boek dat tips aanreikt om het contact met giftige stoffen te vermijden of te verminderen en biedt gezonde en milieuvriendelijke alternatieven aan. Elke is moeder van twee kinderen en heeft een hoofdstuk speciaal voor (aanstaande) moeders voorzien. Prof. Dr. Marc Bogaert, toxicoloog die het boek inleidt zegt: ‘Dagelijks worden wij geconfronteerd met honderden lichaamsvreemde stoffen en organismen die onze gezondheid kunnen bedreigen. Dit kan gaan van een simpele allergie op de huid of de luchtwegen tot long- en hartaandoeningen, maar ook, schrikwekkender, tot allerlei vormen van kanker’. Het is een praktisch boek in een aangename en begrijpelijke taal geschreven met een leesvriendelijk lay-out. Het boek is opgebouwd rond acht thema’s.

1. Voeding

Het behoeft geen betoog dat de huidige voeding die door de moderne landbouw en voedingsindustrie wordt geleverd, nog weinig heeft te maken met onze oorspronkelijke verse voedingsmiddelen. Het is onvoorstelbaar dat op het voedsel pesticiden worden gespoten, giftige stoffen die niet alleen vernietigend zijn voor de insecten, onkruiden en schimmels, maar ook voor de mens. Het is wetenschappelijk aangetoond dat pesticiden de hormoonhuishouding verstoren. Het is niet altijd mogelijk om biologische voedingsmiddelen te kopen, daarom zijn er tips voorzien om veilig om te gaan met voedingsmiddelen van niet biologische kwaliteit. Verder is er gevaar voor bacteriën, schimmels en parasieten zodat een goede hygiëne in de keuken wenselijk is. Een bijkomend gevaar zijn de voedingsadditieven, beter bekend als E-nummers. Zij zijn niet allemaal gevaarlijk, maar we hebben ze niet nodig. Ze zijn alleen nodig om bepaalde productieprocessen mogelijk te maken en voedingsproducten langer in de verkoop te houden. Een aantal, en ze worden in het boek vermeld, zijn in grote hoeveelheden gevaarlijk. Men weet nog te weinig over de risico’s bij cumulatie van meerdere E-nummers in eenzelfde product of maaltijd. Verder voldoende aandacht voor geïsoleerde suikers, zoetstoffen, smaakstoffen en de nadelen van plastic verpakking, met tussendoor aandacht voor de gevaren van de anti-aanbakpan. Dit hoofdstuk wordt afgesloten met goede voedingsadviezen en bruikbare tips, want als Gezondheidstherapeut weet Elke alles over gezonde voeding.

2. Kleding

Kleding is lang niet meer een noodzakelijk gebruiksvoorwerp. De mode heeft een enorme invloed op het gedrag van de mensen en bepaalt hoe we moeten uitzien. Kleding wordt nog hoofdzakelijk in lage loonlanden geproduceerd waar men het niet altijd zo nauw neemt met de sociale voorzieningen, maar ook niet met gifstoffen die erin verwerkt worden, dit ondanks de hoge eisen van de EU. In de kleding van bekende merken vindt men regelmatig te hoge concentraties aan giftige weekmakers, aminen en andere chemische stoffen en poly- en perflurokoolwaterstoffen in sportkleding. Vooral in de kinderkleding wordt nog al eens geknoeid met chemicaliën, terwijl kinderen juist hiervoor zo vatbaar zijn. De gezonde tips in het boek zijn onmisbaar voor wie zichzelf en zijn kinderen gezond wil kleden.

3. Huis en tuin

Het is moeilijk te begrijpen dat bijna alles wat in een huis staat giftige dampen afgeeft. Isolatie op basis van polyurethaan kunnen misselijkheid, hoofdpijn of allergie uitlokken. De spuitbussen om naden, voegen en scheuren te dichten kunnen nadat zij uitgehard zijn nog voor gezondheidsproblemen zorgen. Fijnstof dringt zelfs de huiskamer binnen, vooral als er gerookt wordt. Vocht- en schimmelplekken kunnen op langere termijn schadelijk zijn. In veel bouwmaterialen komt farmaldehyde voor, vooral in spaanplaten en meubels die daar van gemaakt zijn. Hoogspanningsdraden, wifi in huis, elektriciteit enz. worden de onzichtbare vervuilers genoemd. Op zich zijn al deze dingen niet zo gevaarlijk, maar de hoeveelheid en vooral de combinatie van meerdere stralingen verhoogt de risico’s. Er zijn heel wat giftige kamerplanten of giftige planten die de tuin versieren. In de tuin wordt flink omgesprongen met onkruidverdelgers om de paden en bloemperken onkruidvrij te houden. Het kan ook op een milieuvriendelijke manier zoals dit in het boek wordt beschreven.

4. Schoonmaakproducten

Wetenschappers vinden het zorgwekkend dat mensen thuis te lang worden blootgesteld aan een mix van schoonmaakmiddelen, welke op langere termijn een verhoogd risico veroorzaken voor de gezondheid. Tabletjes voor de vaatwasser bevatten milieuonvriendelijke fosfaten en stoffen die tot overgevoeligheid kunnen leiden. Wasmiddelen bevatten vaak bleekmiddelen, synthetische witmakers, wasverzachters, geurstoffen en oppervlakte actieve stoffen. Gelukkig komen er steeds meer ecologische producten op de markt. Bovendien biedt het boek talrijke alternatieven aan.

5. Verzorgingsproducten

In cosmetische producten worden parabenen, minerale oliën en petroleumderivaten gebruikt, kunstmatige parfums, weekmakers enz. Men gebruikt zonnecrèmes om de huid te beschermen tegen huidkanker terwijl daar vaak giftige stoffen in verwerkt zitten. Aan de Europese Academie wordt een opleiding tot Herborist gegeven, waar men gifvrije cosmetica en huishoudelijke producten leert bereiden, zelfs voor eigen gebruik (zie www.europesecademie.be). Op het einde van het hoofdstuk vindt u een aantal labels en logo’s van gifvrije cosmetische producten.

6. Speelgoed

In de media verschijnen regelmatig berichten over gifstoffen die in speelgoed zijn aangetroffen. Vooral plastic speelgoed, maar ook poppen en knuffels. Kleine kinderen nemen alles gemakkelijk in de mond waardoor overdracht wordt vergemakkelijkt. Ook hier labels en logo’s die u wegwijs maken in de wereld van het veilige speelgoed.

7. Medicatie

Chemische medicijnen zijn vaak nodig, zeker bij ernstige ziektes. We moeten er alleen anders mee leren omgaan. In dit hoofdstuk worden niet alleen alternatieve aangeboden, maar ook een andere manier om te leven zodat we minder medicijnen nodig hebben.

8. Speciaal voor (aanstaande) moeders

Dit positief boek wordt afgesloten met een heel bijzonder hoofdstuk met adviezen voor, tijdens en na de zwangerschap. Verder over voeding, vaccinaties en een gifvrij huis voor baby’s en kinderen.

 

Een prachtig boek dat in ieder gezin thuis hoort omdat het ons leert tegengif te gebruiken in een wereld vol gifstoffen.

Verkrijgbaar in de boekhandel

Titel: Tegengif

Auteur: Elke Vanelderen

Uitgeverij: Horizon, Overamstel Uitgevers, Amsterdam, 2016

ISBN: 978 94 921 5948 9, ook als E-book verkrijgbaar