Het prikkelbare darmsyndroom is een veel voorkomend vervelend probleem en veroorzaakt heftige darmkrampen, diarree, darmverstopping, opgezette buik en winderigheid. De darmkrampen zijn vaak bijzonder pijnlijk. Velen weten niet dat dit geen darmprobleem, maar een stressprobleem is. Omdat de reacties en de pijn zo hevig kunnen zijn, denkt men snel aan een ernstig darmprobleem. Het verteringstel wordt door het parasympathicus gestuurd, dat is het zenuwstelsel dat voor rust en ontspanning zorgt. Onder stress verteren we heel moeilijk en blijft een deel van het voedsel vaak onvoldoend verteerd achter. Deze voedingsresten zetten zich bij koolhydraten (suikers) om in gisting en bij eiwitresten in rotting. In beide gevallen worden er darmgassen gevormd. Door stress of spanningen sluit zich de darm geheel of gedeeltelijk af zodat de darmgassen zich opstapelen en tegen de darmwand drukken wat pijnlijke darmkrampen veroorzaken. Soms zit er zoveel gassen in de buik dat die het middenrif omhoog drukt waardoor men moeilijk kan ademhalen. Men hoeft maar rondom zich te kijken en men merkt hoeveel mensen met een opgezette buik rondlopen. Het gegrom in de buik wijst op een ontsnappingspoging die niet wil lukken. Darmverstopping belet het vrijgeven van darmgassen en maakt het probleem alleen maar erger. Diarree is vervelend, maar maakt de darm leeg zodat de gassen ontsnappen, maar daarmee is het probleem niet opgelost.

 

Terugkerend en wisselend

Sommige mensen hebben slechts één probleem zoals bijvoorbeeld darmverstopping of diarree, anderen lijden aan een combinatie van meerdere symptomen. Een aantal beseft niet dat men aan het prikkelbare darmsyndroom lijdt en zij omschrijven hun klacht als een moeilijke vertering. In Europa lijdt een op vijf aan het prikkelbare darmsyndroom. Door het gebruik van industriële voedingsproducten waarin voedingsadditieven (E-nummers) zitten verwerkt, door de toegevoegde suikers die snel in gisting overgaan, door een te eiwitrijke voeding wordt de darmwand beschadigd. Dat is niet de oorzaak, maar een gevolg van een slecht voedingspatroon. De echte oorzaak is de stress die het sympathicus stimuleert en de vertering bemoeilijkt. Het is een combinatie van stress en een verkeerd voedingspatroon die aan de basis ligt. Zolang de stress niet wordt opgeheven zullen de vervelende en afwisselende symptomen terugkeren.

 

Stress aanpakken

Dat is rapper gezegd dan gedaan! We leven in een stressvolle samenleving, een dag is voor iedereen te kort want we hebben het allemaal toch zo druk. De eerste stap in de ontspanning is orde op zaken stellen. Begin meteen een onderscheid te maken tussen wat belangrijk en wat minder belangrijk is, wat noodzakelijk en wat bijkomstig is. Er zijn mensen die te veel orde hebben en in voortdurende spanning leeft dat hun programma niet uitgevoerd geraakt of dat er wijzingen in de planning zouden kunnen optreden. Er zijn mensen die nonchalant door het leven gaan en alles op zich laten afkomen. Zij lopen snel vast en worden geconfronteerd met stresstoestanden. Kies de gulden middenweg en zorgt dat u iedere dag een beetje tijd overhoudt. Dat kost aanvankelijk discipline, even doorbijten en volhouden, maar het wordt dan een gewoonte. Door al deze uitlokkende factoren uit te schakelen wordt het leven weer leefbaar.

Ontspanningsmechanisme

Iedere mens beschikt over een ontspanningsmechanisme, dit wil zeggen dat we van natuur uit op een spontane wijze kunnen ontspannen. De belangrijkste factor is afleiding. Door orde in uw dagdagelijkse leven te brengen, ontstaat er meer vrije tijd die u benut om afleiding te zoeken. Een hobby is belangrijk om tot ontspanning te komen. Tijdens fysieke inspanningen zoals tuinieren, joggen, zwemmen, fietsen enz. bent u niet in staat om te denken en verkeert u spontaan in een toestand van gedachteloosheid. U zult merken dat u beter inslaapt omdat het slaapmechanisme op hetzelfde principe werkt. Door spanningen belet u de werking van het parasympathicus.

 

Gezonde voeding

Bij een prikkelbare darmsyndroom is het belangrijk dat u voorkeur geeft aan caloriearme voeding omdat die beter verteerbaar is. Eet kleine hoeveelheden, maar eet meerdere malen per dag. Als het kan rust even voor en na het eten. Vermijd vooral vlees, vis, vaste kaas en peulvruchten, ze zijn zwaar verteerbaar. Eet niet alles door elkaar maar houdt rekening met de goede en slechte voedselcombinaties. Eet geen zetmeelrijke voeding zoals granen, deegwaren, brood of aardappelen met eiwitrijk voedsel zoals vlees, vis,kaas of noten. Eet geen zetmeelrijke voeding met toegevoegde suiker, honing, siroop, jam of confituur, dus geen zoet beleg op de boterham of een zoet dessert of fruit op volle maag. Als u deze twee slechte voedselcombinaties uitschakelt, komt uw verteringstelsel tot rust. Wat wel kan is zetmeelrijke voedingsmiddelen met vetrijk voedsel zoals margarine op de boterham, olie of een roomsaus bij deegwaren, mayonaise bij een aardappelgerecht. Eet fruit altijd apart en los van de maaltijd.

 

Darmflora

De darmflora is een verzameling van darmbacteriën die zich overwegend in de dikke darm bevinden. Ze hebben als taak de niet verteerbare voedselresten af te breken tot bruikbaar voedsel. Een goedwerkende darmflora zorgt voor een goede vertering, een vlotte stoelgang, voorkomt de vorming van darmgassen en verhoogt de immuniteit. Want de meeste afweercellen bevinden zich in de dikke darm. Om de darmflora te ondersteunen kunt u gebruikmaken van natuuryoghurt met een lepeltje honing of zoetfruit zoals een rijpe banaan, kefir, gefermenteerde melkjes (Yagult) of gefermenteerde voedingsmiddelen zoals zuurkool. Een probioticakuur is altijd aan te bevelen. U voegt dan levende bacteriën aan uw dikke darm toe. Als u door omstandigheden verplicht bent een antibioticakuur te volgen, gebruik dan vanaf de eerste dag yoghurt of andere middelen om uw darmflora te ondersteunen. Misschien is het volgen van een open cursus voeding aan te bevelen of een opleiding om anderen te helpen weer gezond te worden.