Fruit en groenten wassen

Het is een algemene regel dat fruit en groenten voor het gebruik worden gewassen. Voedingsmiddelen, en dat geldt ook voor biologische kwaliteit, vangen stofdeeltjes uit het milieu op, er kunnen zandkorrels of bacteriën en schimmels op zitten of andere verontreinigingen. Het gebeurt zelden dat verse voedingsmiddelen aanleiding geven tot voedselvergiftiging of een ziekte uitlokken. Een voedingsmiddel weet zichzelf te beschermen tegen de gevaren uit de omgeving. Vaak worden ze op de veiling gewassen zodat ze schoon in de winkel terecht komen, maar even thuis spoelen is altijd nodig. Anders ligt het bij voedingsmiddelen uit de chemische landbouw, die zijn altijd behandeld met pesticiden. Er zijn strenge regels wat de concentratie betreft en er zouden regelmatig controles worden uitgevoerd. Wassen met water is onvoldoende om de chemicaliën te verwijderen. Op appels en bladgroenten zit een waslaag als natuurlijk beschermingsmiddel tegen uitdroging en juist daar zitten de meeste residu’s. Deze laag is bestand tegen de regen zodat de residu’s na een flinke regenbui niet verdwijnen. Thuis wassen in warm water helpt niet tenzij men fruit en groenten met zeep gaat schrobben, zegt het Vlaams Centrum voor de bewaring van tuinbouwproducten. Men sust de consument door te zeggen dat de concentraties zo laag zijn dat er geen risico is voor de gezondheid. Men spreekt niet over een veel ernstiger probleem, namelijk dat pesticiden, en dan vooral herbiciden, via de wortels van de groenten in de voedingsmiddelen terecht komen. Residu’s van pesticiden en kunstmeststoffen horen niet thuis in ons voedsel. Het is onbegrijpelijk dat men niet massaal overschakelt op biologische teelt. Het is mogelijk om in vijf jaar tijd over te schakelen naar een gifvrije en milieuvriendelijke landbouw. Duitsland is al aardig op weg, wanneer volgen de andere lidstaten?

 

Hoofdluis

Hoofdluis komt bij schoolgaande kinderen gemakkelijk voor omdat luizen moeiteloos van het ene op het andere kind overgaan. Zodra er luizen in het haar zitten is kortwieken geen optie. Er zijn adviezen die helpen. Probeer lange haren samen te binden, bijvoorbeeld in de dot of vlecht zodat de luizen veel moeilijker van het ene hoofd naar het andere kunnen kruipen. Voeg aan shampoo enkele druppeltjes etherische olie van munt of lavendel toe. Luizen houden niet van deze geuren. Smeer mayonaise in het haar en op de hoofdhuid en zet een douchekapje of een badmuts op gedurende de nacht. Dat vernietigt meteen de luis, maar niet de eitjes, maar die kunt u met een luizenkam verwijderen. Een goed middel is luizenolie. Voeg aan 4 eetlepels olijfolie 15 druppels etherische oliën van teatree, rozenmarijn, tijm en lavendel toe en behandel hiermee het haar. Na iedere behandeling is het goed het haar te wassen met water waaraan een flinke scheut azijn is toegevoegd. Daarmee verwijdert u de olieresten. Kleding, lakens, knuffels enz. waar luizen op zitten, houdt u 24 uur apart omdat deze beestjes zonder bloed niet kunnen overleven. Luizen hebben niets met hygiëne te maken.

 

Omgaan met angst

Angst is een normale reactie op een stresssituatie of dreigend gevaar. Het wordt een ziekte als men het niet onder controle kan houden. De symptomen zijn gevoelens van onbehagen, vrees en het maken van veronderstellingen wat de angst aanwakkert. Angst is er altijd voor het onbekende, bang is men voor concrete dingen of situaties. Het is dat onbekende aspect dat angst zo vervelend maakt. Angst ervaart men langs fysieke weg door hartkloppingen, gevoel van benauwdheid, hyperventilatie, spanningshoofdpijn, rusteloosheid, slaapproblemen, prikkelbaarheid, diarree, trillen, zweethanden enz. Er zijn vele vormen van angst zoals obsessief en dwangmatig gedrag of fobieën. Laten we het hier hebben over algemene angst die u zelf kunt overwinnen door de oorzaak op te sporen. Zoek een antwoord op de volgende vragen. In welke periode en in welke omstandigheden is de angst voor het eerst opgetreden? In welke omstandigheden neemt de angst toe? Zijn er uitlokkende factoren? Als u de oorzaak hebt achterhaald weet u of deze nog aanwezig is of dat uw angsten een gevolg zijn van wat er zich ooit heeft voorgedaan? Afleiding is de beste remedie om uw angsten te overwinnen. Afleiding betekent dat u met iets bezig bent waardoor de angstgevoelens niet opkomen. Dat kan zijn: het beoefenen van een hobby, sporten, sociale contacten leggen, naar muziek luisteren, reizen enz. Als u afgeleid bent, krijgen de hersenen de kans om zich te herstellen zodat angstgevoelens geleidelijk aan verdwijnen. Dat is meestal voldoende om definitief de angst te overwinnen. Zo eenvoudig kan het gaan. Kruiden die geschikt zijn om als ondersteuning in te schakelen zijn: citroenmelisse, hartgespan, hop, lavendel, maretak, meidoorn, passiebloem en vooral valeriaan. Opgelet, dit kruid wordt enkel koud gezet.

 

Acne

Van acne weet men dat de huid teveel talg produceert waardoor de poriën verstopt geraken. Acne vulgaris komt het meest voor. Verder weet men dat er een verband is met de geslachtshormonen en vooral in de puberteit tot uiting komt, verergert tijdens de menstruatie of zwangerschap. Stress is een belangrijke uitlokkende factor. Het behandelen van de puistjes is de enige manier om het genezingsproces te stimuleren en te versnellen. Breng met een watje azijn of citroensap aan. Citroenzuur of azijnzuur houdt de poriën schoon. Voor het slapengaan tandpasta op puisten aanbrengen helpt verrassend goed. Aloë vera werkt doeltreffend binnen vijf dagen. Gebruik een middel op basis van aloë vera of knijp het vocht uit van een vers afgesneden blad op de huid. Een oud volksmiddeltje is een mengsel van 1 koffielepeltje gemalen muskaatnoot en 1 koffielepeltje acaciahoning. Breng dit mengsel aan op de puisten en laat dit 20 minuten inwerken. Honing heeft een sterk ontsmettende en bacteriële werking. Een honingmasker kan ook.

 

Transpiratiegeur

Om verlost te geraken van transpiratiegeur moet u de oorzaak aanpakken. Transpireren of zweten is gezond omdat het lichaam daardoor afkoelt. Het zweet dat door de exocriene klieren word afgescheiden is helder en heeft een neutrale geur en verdampt snel. Apocriene klieren in de oksels en de schaamstreek scheiden een stof af die de groei van bacteriën stimuleert en een sterke en onaangename geur verspreidt. Stress, eisprong, seksuele opwinding en woede activeren apocriene klieren. Ook bepaalde ziekten en medicijnen bezorgen zweet een onaangename geur. Overmatig zweten kan wijzen op een medisch probleem, o.a. overactieve schildklier, lage bloedsuikerspiegel, een neurologisch probleem dat de transpiratie reguleert, maar dat is eerder uitzonderlijk. Zich wassen met een ontsmettende zeep is aan te raden. Verwijder het okselhaar en breng met een wattenschijfje azijn aan in de oksel zodat de geurproducerende bacteriën worden beperkt. Azijn kunt u vervangen door een tinctuur van salie, salieolie of door een kruidenthee op basis van salie. Een doeltreffend middel is citroensap. De bacteriën kunnen niet overleven in een zure omgeving.

 

Wenst u meer te weten over de toepassing van oude remedies en natuurlijke hulpmiddeltjes volg dan een open cursus ‘Natuurgeneeskundige adviezen’.

Zie www.europeseacademie.be